NBS Vice Ordförande: ”Nu släpper vi prestigen och blir en enad klack”

En nyskriven ramsa blev startskottet till diskussion om en klack som drog åt två olika håll, där gammalt möter nytt. Ett inte allt för ovanligt fenomen när tre generationer möts på läktaren. Nu önskar Vice Ordförande Michael Agestav att släppa prestigen och istället enas på läktaren.

NBS Vice Ordförande Michael Agestav uppmanar till att släppa prestigen och ena klacken inför kommande invasioner av Växjö och Frölunda, men även inför framtiden. En enad klack där NBS drar åt samma håll är det ingen SHL-klubb som slår och dit vill man nu tillbaka.

-Det finns såklart en uppdelning i klacken men den i sin tur är inte unik. Det finns egentligen hela tiden och ibland så blossar det upp till ytan. Ofta så sker detta genom kommentarer på olika sociala medier och sen är det igång. Samtidigt ska vi komma ihåg att vi har ungdomar från 15 år upp till 60-åringar. Det är klart att det blir uppdelningar när nästan tre generationer samlas.

Att det skulle röra sig om uppdelning mellan grupper från North Bank Supporters och gamla medlemmar från Klapp och Klang är något som Michael inte alls håller med om.

-Det handlar inte om NBS kontra KoK. Finns inte någon som helst substans i detta. NBS uppgifter är att verka för en positiv läktarkultur. Om det finns motsättningar på ståplats så är det självklart så att vi ska hjälpa till att skapa lugn och harmoni. Men ser det inte som att om dessa motsättningar finns att det är ett isolerat NBS problem. En del av de yngre är inte våra medlemmar och många av dom äldre är det.

Hur jobbar ni nu för att få alla att dra åt samma håll?

-Vi pratar naturligtvis med de som vi vet har starka viljor och lyssnar då folk. En del har bra åsikter och en del har mindre bra, ibland försöker vi ringa eller träffa dem på läktaren för att lösa problem. Ibland finns dom inte just på läktaren utan vi kan ibland läsa något som skrivits någonstans och pratar med vederbörande på plats.

-Jag är stolt för det jobbet vi gör i NBS. Är många som lägger ner extremt mycket tid både i styrelsen, i TIFO och även andra medlemmar som gör ett kanonjobb och är värd så mycket mer än all negativ publicitet. Det gör ont i mig när NBS utmålas som lite av ett problem.

”Sociala mediers baksida”

Ett problem är att man inte pratar med varandra i klacken i samma utsträckning som man gjort tidigare. Nu tycks det och tänks det via sociala medier istället för att ta det öga mot öga på plats. En återkommande fråga är sångerna som ska sjungas.

-Att det sen finns synpunkter på vad som ska sjungas, när och hur har det alltid funnits. Det har ju funnits ända tillbaka till Klapp och Klang-tiden där meningsskiljaktigheter var mer generellt och inte vilka låtar som skulle sjungas. På den tiden pratade men med varandra öga för öga och inte skickade via sociala medier. Men som jag sa tidigare så med en så stor åldersspridning i klacken så uppstår grupperingar, det speglar samhället i sig och är inget konstigt.

Klackledarnas viktiga roll

HV71 har idag två stycken klackledare, ja egentligen är de fler om man ser till bortamatcherna, där de två som leder klacken på hemmaplan inte alltid är med. De i sin tur måste vara så pass överens om i vilken riktning de ska dra klacken, uppstår meningsskiljaktigheter så sprids de vidare till övriga. Det är där gammalt och nytt åter möts, kanske vill den ena av dem sjunga en viss melodi och den andra något annat. Men egentligen spelar det där ingen roll utan allt handlar om känsla, vad passar bäst just nu?

NBS har två enormt drivna klackledare men de i sin tur är beroende av resterande klackmedlemmar. Man får helt enkelt strunta i om det är något man inte vill sjunga och försöka klämma i ändå för att tillsammans heja fram sitt lag.

-Jag kan tycka att kommer det unga som kanske inte är våra medlemmar men som har skrivit en melodi som de är stolta över så ska de få sjunga den och kanske får de med hela klacken. Sen är det såklart viktigt med att det kommer i rätt tillfälle.

”Problemet är inte större än att vi kommer att lösa det”

Så länge man inte kommer överens om vad man ska sjunga och när så bidrar det till en stunds tystnad, återigen en uppgift för klackledarna att förhindra. Det går inte att bråka om småsaker under matcher, då den stora förloraren blir HV71 och spelarna på isen.

-Den stora förloraren på detta blir HV71, sen får man tycka vad man vill, men vi kan ju stå där uppe och fajtas om vad som helst egentligen och förloraren blir HV71 och grabbarna på isen. Det som oroar mig mest i allt detta är de två kommande stora invasionerna. Vi kan inte hålla på såhär längre utan nu måste vi gå samman, mot Växjö och Frölunda men även i framtiden. Han fortsätter:

-Nu måste vi släppa all prestige och stolthet och bli en enad klack, problemet är inte större än att vi kommer att lösa detta. Vi har alla samma målsättning att fira guld i Knektaparken igen. Och det ör en fantastisk grund att stå på, avslutar North Bank Supporters Vice. Ordförande Michael Agestav.