SIGNERAT FRANSSON: ”Credd till mannen i bakgrunden – Nicklas Rahm”

HV71 går på landslagsuppehåll som serietrea bara två poäng bakom Luleå som leder serien. Sedan tränarbytet har det gått spikrakt uppåt. ”Lilliseffekten” talas det om, men det finns en person som jobbar lite i det dolda. Nicklas Rahm ska få mer credd för det arbete han gör – och det är stort.
Det är landslagsuppehåll och 39 omgångar är spelade av SHL-serien 18-19. HV:s framfart den senaste tiden har inte gått någon förbi som är det minsta hockeyintresserad så det ämnet tänker jag inte lägga någon större vikt vid mer än att det ser ruskigt bra ut och påminner i mång o mycket om säsongen 16-17. Jag vill lyfta en person som inte får sådär jättemycket cred trots stora framgångar för hans ansvarsområde i laget. Jag pratar om Nicklas Rahm.
Utvecklingen av våra backar senaste åren är remarkabel. Det är fantastiskt att se hur unga utvecklingsbara backar tar stora steg och både i spelet med puck och utan puck. Det kan inte vara en slump att Pilut, Brännström, Hansson, Borgman finns i NHL-organisationer och till nästa säsong kan vi addera Fehevary och Lehtonen tror jag. Det är intressant att se Rahm jobba med detaljer på träningarna. Hur han gjuter mod i och peppar dem att våga. Det viktigaste är att han låter spelarna misslyckas utan att det påverkar deras nästa byte. Det skapar en trygghet hos backbesättningen och är den viktigaste förutsättningen för att lyckas.

Utvecklat fler NHL-backar

Även backar som Didrik, Lauridsen och framförallt Ytterell har tagit stora kliv i takt med att laget vunnit. Får bara Rahm jobba i lugn och ro med backarna så blir det bra tillslut. Faktum är att sen Rahm klev in i HV båset har HV utvecklat fler ”NHL-backar” än klubben gjort under hela sin tidigare existens. Detta måste vara ett otroligt bra argument när man ska värva inför kommande säsong. ”är du bara tillräckligt målmedveten och har viljan så kommer dina NHL-chanser öka med Nichlas Rahm som backtränare” Detta sänder även bra signaler till NHL-klubbarna. ”Chansen till att utlånade backar utvecklas på ett tillfredsställande sätt är höga i HV.”

Agenternas blickar mot HV71

Alla agenter borde vilja få sina unga backtalanger till HV71. Så var det inte åren innan Rahm klev in. Då lämnade unga backar klubben för att de inte fick den utvecklingen de ville ha. Rahm är en fantastiskt bra rekrytering och jag hoppas han blir klubben trogen länge. Nu är ju sillyseason säsongen 18-19 i sitt slutskede och jag är väldigt splittrad till det här med värvningar nu. Antingen ska man värva en riktig ”stjärna” där det inte är något tvivel över att spelaren ska in i de två första kedjorna. Då kan man slippa missnöjda ansikten och hängande huvuden.
Lyckas man inte med det så tror jag att det bästa är att ge Wennlund och Heikkinen platser i A-truppen. De köper en roll som 14-15 forward. Att värva någon som går in i tredje eller fjärde är inte att föredra. Då får spelare som kämpat och gnetat genom den tuffa tiden kliva åt sidan, spelare som Brännström och Johnsson ligger i riskzonen Att flytta ner dessa ett snäpp för att ta in en spelare som ska fylla deras plats kommer inte gynna någon. En svår balansgång när det kommer till forwardsvärvningar.