GÄSTKRÖNIKA: Rafflande batalj i Växjö!

Luleå Hockey tog igår en blytung seger mot Växjö Lakers i VIDA Arena och leder nu med 2-0 i matcher. Imorgon vänder det hem till Luleå där laget vid vinst skaffar sig matchboll i kvartsfinalserien. 

Växjö med hemmaplan och ett oranget hav av Lakejer i ryggen förväntades komma ut starkt. Men istället var det Luleå Hockey som chockade hemmapubliken och tog ledningen så tidigt som 50 sekunder in på denna eftermiddagsbatalj. Robin Kovacs tog fart och trampade upp efter den vänstra flanken där Niklas Olausson med en perfekt liten svepande macka hittade den för kvällen så heta Stockholmarens blad. Kovacs tempoväxlade och svepte förbi hemmaförsvarare i form av en annan Stockholmare, Linus Högberg. Efter att ha rundat sin motståndare i fart bröt han in på Viktor Fasths första stolpe. När han förflyttat trissan från forehand till backhand så hade han gett bortalaget en drömstart på matchen, 0-1 var ett faktum.


Hur skulle nu Växjö svara på detta?


Jo, drygt fem minuter in i matchen drog Niklas Olausson på sig en tämligen onödig utvisning i offensiv ände av banan, då han hamnade på efterkälken och klumpigt, bakifrån, lirkade in klubbladet vid Daniel Rahimis fötter. En solklar tripping.

Växjö som efter fredagsbataljen kände sig förfördelade av de kära männen i randigt skulle få spela PP för första gången i denna kvartsfinalserie. Hemmalaget som den senaste tiden slipat på sitt PP fick 1 minut och 6 sekunder senare även chansen att spela med två man fler på banan då Oscar Engsund utvisades två minuter för roughing.

Nu ringer det nog tänkte de flesta, och det gjorde det. Precis som i fredags så var det Linus Fröberg som klev fram med ytterligare ett handledsskott och stod för kvitteringen i spel 5 MOT 3. Framför kassen, jo, där stod Brendan Shinnimin igen. Men denna gång såg snarare Joel Lassinantti i bortakassen ut att få sin sikt skymd av egen spelare i form av den för dagen annars så fenomenale Erik Gustafsson.

Hemmalaget red vidare på PP-vågen och avslutade öppningsakten starkt, man hade mycket välförtjänt kunnat få gå till ledning inför mittenakten.

Men Växjö fick istället en drömstart på den andra perioden då Liam Reddox likt Robin Kovacs skrinnade upp efter den vänstra flanken. Serverad av Peter Andersson från egen ände av banan så passerade lagkaptenen offensiv blå och drog iväg ett kort och snabbt slagskott som stolpe, stolpe in hittade in bakom en besviken borta-keeper. Fu*k, fu*k, fu*k var det nog inte avslutaren som denna gång fläkte ur sig, det var det nog Joel Lassinantti som åtminstone tänkte.

Luleå spelade upp sig efter målet och tog drygt 1/4 in på perioden över tillställningen, man malde och malde. Laget vann nästintill varenda puck och skapade långa anfall på hemmalaget, men utan att hitta nät.

Men då klev han precis som i den första perioden fram, Robin Kovacs. Då han stod för ett riktigt klassmål där han på egen hand trampade upp i en båge ovanför de offensiva tekningscirklarna och avslutade högt via ramverket och in. Ett skönt avslut på perioden för bortalaget som även fick chansen att spela med en man mer på banan i periodens slut men utan att skapa några farligheter.

Precis som i de två föregående akterna så var det en tidig nätkänning som öppnade perioden, då Brendan Shinnimin lite från ingenstans fick pucken serverad via Isac Lundeströms bakhasor och hittade nät. Snacka om drömstart på perioden för hemmalaget!


Skulle Luleå orka resa sig?

Jo, drygt tre minuter senare så kvitterade Emil Larsson tillställningen. Larsson som även gjorde mål senast verkar ha fått en nytändning, slutspelshockeyn ser ut att vara vad som väckt den tuffa, men så skickliga forwarden.

En ful eftersläng signerad Reddox på Kovacs, två långa Växjöanfall och ett powerbreak senare så skulle hemmalaget återigen ta ledningen. Dominik Bokk checkade högt och hårt på Joonas Jalvanti och tvingade den finske backen till att på måfå bara slå pucken bakom sig, rakt i gapet på Shinnimin som avslutade, en puck som Lassinantti inte fick kontroll på, och på hans vänstra stolpe dök tysken återigen upp och gav hemmalaget en förlösande ledning med endast 3:15 kvar av matchen. Draget i hallen efter ledningsmålet var galet och det mesta tydde på att hemmalaget skulle reda ut detta och kvittera matchserien inför de högljudda hemmafansen.

Men Luleå och ”Bulan” ville annat!

Gästerna plockade ut keepern med drygt två och en halv minut kvar att spela. Och efter att ha fått ner pucken djupt bet man sig fast och Olausson fann Kovacs ovanför den vänstra tekningscirkeln. Kovacs som hade kunnat avsluta själv valde istället att kyligt hålla i pucken och leverera den vidare till en lagkamrat i form av Larsson som avslutade hårt och högt bakom Fasth med 1:15 kvar att spela.

Perioden rullade mot sitt slut och övertid skulle få avgöra denna batalj.

I den första övertidsakten kom Växjö ut väldigt starkt och tryckte ner bortalaget, man skapade extremt långa anfall på Luleå som hade långt till båset. Men man hittade aldrig nät och Luleå kunde drygt fem minuter in på övertiden utnyttja Växjöslarv och avgöra genom den Smålandsfödde Niklas Olausson. Han blev assisterad av ingen mindre än Robin Kovacs som för dagen stod för mäkta 2+2!

Snacka om käftsmäll för Växjö och hemmafansen som i en relativt jämn match lika gärna hade kunnat vinna rättvist.

Nu rullar denna matchserie upp till Luleå igen, och vinner man även på tisdag så går man upp i en 3-0-ledning i denna matchserie. Då ska mycket till för att de regerande mästarna ska vända på detta och ta sig vidare till semifinal!

Love Öhlund