Indianerna visade mästarklass på bortais!

LULEÅ. Frölunda vann den första semifinalen mot Luleå med 3-4 (ÖT) på bortaplan och har nu en skön 0-1-ledning i semifinalserien lagen emellan.
”En uppvisning i mästarklass av INDIANERNA!” Skriver Love Öhlund efter matchen.

I Luleå hade det inte spelats semifinalhockey sedan 2016 då just Frölunda var på besök. Den gången slutade det med en förnedrande 2-8-kross och det så inför den säsongen upphaussade ”Real Luleå” som radade upp klassvärvningar under våren/sommaren inför skickades till golfbanor och varmare breddgrader av INDIANERNA som senare samma vår även knep klubbens fjärde SM-guld.

I öppningsakten kom Luleå Hockey som väntat ut starkt och pressade ner bortalaget i fel ände av banan med “INDIANÖGON” sett. Drygt två minuter in på tillställningen så serverades den före detta FHC-backen Oscar Engsund två gånger om, först av Isac Lundeström på den bortre stolpen och sedan av Niklas Olausson. Men den tuffa och smarta backen som stått för en sanslös utveckling sedan ankomsten till norr lyckades inte ta till vara på något av sina lägen. Hemmalaget med sina aggressiva och rödklädda pjäser hade bud på nätkänning ett flertal gånger om under den första perioden. Men trissan ville inte hitta in om rätt sida med “SKOTERRAGGARÖGON” sett bakom en solid Johan Mattsson i bortakassen.

Ett par klumpiga utvisningar signerade både arrangörerna och gästerna, 4V5-spel, 4V4-spel och ett periodhorn senare så var en mållös öppningsakt i denna semifinalserie över. En akt med tydlig mersmak för Luleå Hockey och dess sympatisörer.

Hur skulle INDIANERNA svara på detta?

Jo, genom att äta sig in i matchen sakta men säkert.

”Målet borde ha granskats”

Mats Roselli Olsen kom drygt 6 minuter in på perioden helt ren med Joel Lassinantti, dock utan att lyckas överlista hemma-keepern. Men bara minuten senare skulle ätandet ge utdelning när Jacob Peterson under en avvaktande utvisning på hemmalaget hittade nät bakom en tillsynes skymd och smått pååkt Lassinantti i hemmakassen. Ett mål som ”Bulan” i hemmabåset tyckte borde ha granskats, och nog hade han rätt. 19-årige Peterson som nyligen återvänt till Frölunda från sitt lån i Björklöven börjar ta för sig mer och mer i Frölundatröjan och ser ut att blomma ut till en riktig slutspelsjoker för Göteborgarna som efter det tuggade på. Men det var Isac Lundeström i vågen efter en individuell prestation signerad honom själv som med en ny prestation efter vänsterflanken kunde servera en uppstormande Nils Lundkvist på den bortre stolpen. Lundkvist som bara behövde sätta bladet på gummit till sitt första slutspelsmål i den unga karriären hade kvitterat tillställningen.

Luleå fick efter kvitteringen även ett ypperligt tillfälle att ta ledningen i matchen då Viktor Ekbom utvisades två minuter för ”Delaying the game”. Men hemmalaget skapade inte speciellt mycket i det numerära överläget, och i vågen efter att gästerna blivit fulltaliga så hittade Petter Emanuelsson en fristående Austin Farley på den bortre stolpen. Farley som bara skulle raka in pucken i det öppna målet, men snuvades av en uppoffrande och kastandes Jonathan Sigalet på mållinjen. Sigalet som sedan lite mer än ett dygn tillbaka är nybliven far och precis hann med det chartrade planet från Landvetter till Luleå Airport under förmiddagen har ett galet dygn bakom sig. Ett dygn med mycket spänning och glädje men framförallt kaffe för att palla med tidsomställningen och sömnbristen den ger med sig. Jag får även passa på och sända ett STORT GRATTIS till den nyblivne fadern och hans familj!

”Extremt knäckande för Luleå”

Frölunda som ju längre matchen gick började ta över tillställningen mer och mer skulle också ta ledningen med blott två minuter kvar av den andra perioden genom den för dagen så heta Joel Mustonen. Mustonen kunde i fart och med ett rappt handledsskott under armen på Lassinantti ge sitt lag en rättvis ledning att gå på. Men gästerna var inte klara där, med endast sekunder kvar av perioden så tog man även ledningen med 1-3 då pucken på ett ”flipper-liknande” vis via ett antal spelare hittade in bakom Lassinantti. Patrik Carlsson bedömdes vara sist på pucken för gästerna, det var Carlssons andra mål i årets slutspel. Extremt knäckande för Luleå givetvis!

Hur skulle nu hemmamaskinen som inför dagens batalj hade tio raka vinster på hemmaplan svara upp på det här i slutakten? Alla förväntade sig nog att Luleå Hockey skulle komma ut starkt inför den fanatiska hemmapubliken som matchen igenom skapade ett extremt tryck i hallen. Och man försökte med det mesta, men Frölunda var vakna och visade mästarklass när man gång på gång fortsatte med det man påbörjade i mittenakten. Gästerna spelade sig ur hemmalagets press på ett alldeles utomordentligt sätt, och när hemmaspelarna gick till attack så var man där och styrde ut hemmaspelarna till de ofarliga delarna av banan och avväpnade dem pucken. Frölunda som mästerligt såg ut att spela hem den här första fajten skulle få spela numerärt underläge med 4:53 kvar av matchen då Brandon Gormley hakade upp en halvt friställd Emil Larsson i hemmalaget. Då satte ”Bulan” allt på ett kort och plockade ut keepern för att spela 6 MOT 4. Det skulle även ge utdelning då Daniel Sondell med ett snabbt slagskott kunde dunka in pucken till höger om Mattsson i bortakassen till 2-3 med 3:03 kvar att spela!

Tron var tillbaka i hemmalaget, som innan reduceringen inte lyckades skapa något alls framåt. ”Bulan” och hans tränarteam plockade återigen keepern för att denna gång få spela 6 MOT 5. Man bet sig trots en del studs i gummit fast i anfallszonen och Jesper Sellgren kunde med 1:03 kvar av matchen dunka in 3-3 med ett snabbt avslut från sin backposition efter en tilltrasslad situation i den övre delen av slottet. Ett förlösande mål för Luleå och dess hemmafans som efter kvitteringen skapade en hårresande atmosfär i hallen!

En uppvisning i mästarklass av Indianerna!

Men övertid skulle alltså få avgöra den första fajten i denna matchserie. I en övertid där man precis som inför den tredje perioden förväntade sig att hemmalaget skulle komma ut starkt, denna gång med två snabba mål och en fanatisk hemmapublik i ryggen. Men istället så var det INDIANERNA som satte i ytterligare en växel och visade ren och skär mästarklass. Gästerna var överallt och fick LULEÅ (!) att se trötta ut, en ovanlig syn under den här säsongen. Båda lagen fick senare varsin chans att avgöra i numerärt överläge. Men istället så dröjde det tills att det hade gått hela sjutton minuter av den första övertidaktem innan den slutspelshete Rhett Rakhshani rättvist kunde avgöra för sitt lag framför de tillresta bortafansen! Gästerna dominerade övertiden totalt och vann även skotten i övertiden med hela 2-13. En uppvisning i mästarklass från INDIANERNA!

Frölunda som tidigare under säsongen blandat och gett. Speciellt i egen ände av banan har efter sitt CHL-guld och sina backförstärkningar i form av Gormley och Printz vuxit enormt som lag. Nu är frågan om inte det här till och med var en utmanare till Färjestad vi fick skåda under gårdagen?

 

Love Ohlund