Hemmadominans skapade liv i matchserien

LULEÅ. Luleå Hockey i 0-2-underläge i matchserien inför kvällen hade kniven mot strupen i den tredje semifinalen hemma mot Frölunda. Hemmalaget klarade av uppgiften och vann med 3-1 efter att ha spenderat större delar av matchen i gästernas försvarszon.


“STÅLMÄNNEN vann fullt rättvist efter att ha spenderat majoriteten av tillställningen i INDIANERNAS försvarszon!.” skriver Love Öhlund efter matchen.

0-3-underläge och matchboll för Frölunda hade mycket väl kunnat sätta en bitter fiaskostämpel på Luleå Hockeys succésäsong med uttåg redan i den fjärde semifinalen på lördag i Göteborg. Men de pressade hemmaspelarna ville annat och startade matchen precis som väntat. De tillbakapressade gästerna hängde inte med vilket även skulle ge hemmalaget chansen att spela i numerärt överläge drygt tre minuter in i matchen. Men i efterföljande PP-spel lyckades inte Luleå Hockey få hål på den för dagen alldeles ”Sickan-lysande” Johan Mattsson i bortaburen.

Norrbottningarna red vidare på den som alltid fanatiska hemmaklackens fina stöd. Men drygt åtta minuter in på matchen så slarvade Luleå på offensiv blå och bjöd Frölunda på en 2 MOT-0:a där Max Friberg avslutade lågt via stolpen och in bakom Joel Lassinantti i hemmakassen. Väldigt knäckande för Luleå som pressade på enormt för en ledning men utan att få utdelning. Som grädde på knäckandet så prickade Erik Gustafsson ramverket i Luleås direkta attack efter 0-1-målet.

Efter en uppåkning från den så fenomenala Jesper Sellgren som bara flöt fram på banan under matchen och ett par fina räddningar från Johan Mattsson samt en 50/50 om puck där Petter Emanuelsson såg ut att vara på väg igenom. Men efter att Brandon Gormley kastat sig efter isen och föst undan gummit med sin långa sticka i sista stund så gick lagen till pausvila till resultatet 0-1 i en öppningsakt där det var Luleå för hela slanten.

Luleå red vidare på PP-vågen

Norrbottningarna fick chansen att starta upp mittakten i spel 5 MOT 4 efter att Gormley utvisats för “Delaying the game” i den första aktens slutsekunder. Hemmalaget skapade under PP-spelet tre stycken jättelägen då först Austin Farley från nära håll fick avsluta, inte bara en gång, utan två gånger, men utan att lyckas överlista borta-keepern. Emil Larsson blev sedan serverad öppet bortanät efter en fin macka över centrallinjen, men även han lyckades inte få den runda gummitrissan i nät till en stor uppgivande suck bland hemmafansen. Luleå red vidare på PP-vågen och fortsatte att skapa chanser för nätkänning och när drygt halva perioden var spelad klev Oscar Engsund med ett par kraftfulla skär framåt i banan, helt ren hakades han upp av Sigalet och domare Sjöqvist signalerade för straff. Emil Larsson tog hand om straffslaget, men väggen i bortakassen stod återigen pall!

Luleå fortsatte att mala på samtidigt som Frölunda blev mer och mer kompakta i egen ände av banan ju längre perioden gick. Precis som i de två föregående mötena lagen emellan där Indianerna varit alldeles fenomenala i egen ände av banan. Lagen gick återigen till pausvila till ställningen 0-1 i ytterligare en period där Luleå var det spelförande laget. Hur skulle Luleå ta sig an slutakten? En akt det efter vid stående resultat hade varit 0-3 i matcher som aldrig något lagt vänt i ett SM-slutspel genom tiderna. Jo, Luleå malde på och 4:45 in i perioden så kunde Jack Connolly på en studs via sina egna bakhasor med en nätt liten backhand lyfta in gummit i den vidöppna bortakassen efter Erik Gustafssons avslut. Ett förlösande mål för hemmalaget som gång på gång under matchen stoppades av Mattsson i bortakassen.

Vinst imorgon ger lika förutsättningar

STÅLMÄNNEN red vidare på det galna trycket i hallen. Och man kunde sedan efter en horribel utvisning på Sellgren, lite gurgel, ett friläge från Lasch, en dansade puck bakom Mattsson och en farlig styrning från Larsson ta ledningen med endast 2:13 kvar på matchuret. Efter en riktig gröt med otaliga returer och ett gäng uppoffrande hemmaspelare som låg överallt kring Mattssons kontor så kunde en kylig Sellgren trycka in gummit via den vänstra stolpen och in. Frölunda plockade sedan även keepern för att forcera men Karl Fabricius kunde med 1:32 kvar av tillställningen sätta spiken i den tomma bortakassen.

Vinner Luleå även imorgon så är det helt plötsligt samma förutsättningar som inför i en serie som Frölunda efter tisdagens batalj såg ut att ha full kontroll på. Om Luleå lyckas hålla uppe det här spelet och få utdelning på sina chanser så har man stor chans att vända det här. STÅLMÄNNEN vann fullt rättvist efter att ha spenderat majoriteten av tillställningen i INDIANERNAS försvarszon!

 

Love Öhlund